A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Задністрянський ліцей
Бурштинської міської ради Івано-Франківської області

Новини

Дата: від до Скинути

Відлуння Різдва

Закінчився багатий на свята січень 2021 року. У школі звучали мелодійні колядки, щирі вітання-побажання миру, любові, добра, достатку, якнайшвидшого подолання пандемії. Виконавці обрядових різдвяних пісень не могли презентувати свою майстерність перед глядачами, як це було кожного року, бо карантинні обмеження вимагали дотримання санітарних вимог. Щасливі обличчя дітей вселяють надію, що, не зважаючи на тимчасові незручності, ми залишаємось вірними нашим традиціям, передаємо їх молодому поколінню і сподіваємось на щасливе і гідне майбутнє для України.

16:15 03.02.2021

Героям Крут одвічна шана

"Героям Крут одвічна шана". Так закінчував промову перед старшокласниками учитель історії Яневич В.З. Виховний захід, присвячений героїчному подвигу під Крутами, не тільки нагадав присутнім про трагічні сторінки історії України, провів парлелі з сучасністю, а й  змусив молодь задуматись над тим, як бути справжнім громадянином-патротом. Продемонстровані відеоролики, поезії та пісні про той далекий час зворушили серця глядачів, спонукали до роздумів про те, як важливо берегти незалежність своєї Батьківщини. 

16:23 29.01.2021

Хроніка 22 січня. Перші герої Небесної Сотні гинуть на Грушевського

22 січня 2014 року у Києві загинули перші учасники Революції гідності, яких згодом назвуть Небесною Сотнею. Протистояння на вулиці Грушевського розпочалося ще 19 січня, коли традиційне недільне віче переросло у ходу мітингувальників до Верховної Ради. На той час вхід в урядовий квартал перекривали бійці підрозділу «Беркут». Виникло серйозне протистояння: "майданівці" перевертали автобуси, які використовувала міліція, кидали пляшки з бензином і бруківку у бійців «Беркута». Аби влаштувати задимлення, протестувальники підпалювали шини; перекинуті автобуси почали горіти. У відповідь силовики застосовували сльозогінний газ і травматичну зброю, кидали світлошумові гранати, потім почали прицільно поливати людей з водомета. Протистояння, яке тривало з різною активністю понад три доби, завершилося 22 січня, коли «Беркут» пішов у наступ і тимчасово відтіснив демонстрантів від Європейської площі. Того ж дня стало відомо і про перших загиблих. Зранку 22 січня 21-річний Сергій Нігоян з Дніпропетровщини зазнав смертельного поранення у голову. Згодом смертельне вогнепальне поранення в серце дістав 25-річний білорус Михайло Жизневський. Обидва були активістами Майдану і брали участь у протестах фактично від самого їх початку. Поранений 45-річний львів’янин Роман Сеник помер за кілька днів у лікарні. Також 22 січня у лісі під Києвом було виявлено тіло львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур – активіста Майдану викрали невідомі просто з лікарні напередодні. Через кілька днів від численних травм, яких зазнав 22 січня, помер ще один учасник Майдану - киянин Олександр Бадера. За даними прокуратури, загалом під час Євромайдану постраждало 2,5 тисячі людей, з них 104 особи загинули.

14:46 22.01.2021

День соборності України

Щороку в січні відзначається День соборності України – одне зі знакових свят українського державотворення після Дня незалежності. Це свято символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни. Свято День соборності України щороку відзначається в одну й ту ж саму дату – 22 січня. Саме цього дня, 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері   було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки  в єдину незалежну державу. Цього дня також прийнято згадувати іншу знакову подію, яка відбулась рівно роком раніше – 22 січня 1918 року. Йдеться про прийняття IV Універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року. Однак у 2011 році воно було скасоване й натомість встановлено День соборності і свободи України. А вже у 2014 році президентським указом свято було відновлено як День соборності України. Головною традицією у День соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-ту річницю Акта злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи. Відтоді в Україні "живі ланцюги" створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу. З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують "живий ланцюг" уздовж мосту Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами столиці. Такі ж акції проходять і в різних містах України, а всі охочі долучаються до дійства, беручи із собою державні синьо-жовті прапори та стаючи частинкою ланцюга.

14:36 22.01.2021

Про ДПА у 2021 році

Цього року учні 9-х класів складатимуть ДПА Інформація про начебто звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів 9-х класів або її проходження онлайн є недостовірною.

19:18 16.01.2021

Змагання з пішохідного туризму в закритих приміщеннях.

12 грудня 2020 року, в Задністрянській ЗОШ І-ІІІ ст., було організовано і проведено уже традиційні змагання з техніки пішохідного туризму у закритих приміщеннях серед гуртківців Галицької філії ОДЦТКУМ, у яких взяли участь 4 команди, а саме з Войнилівського ліцею, Бабухівської гімназії, збірна Галицької філії та команда нашої школи. Були організовано проходження особистих смуг перешкод окремо для юнаків і дівчат. Родзинкою заходу стало змагання між командою гуртківців і командою керівників гуртків, де перемогу святкували саме керівники. Лопацький Зіновій і Максим Ватраль зайняли 1 та 2 місця серед юнаків, а Грибик Віра і Софія Горбата зайняли 1 та 3 місце серед дівчат. Пишаємося нашими спортсменами і бажаємо їм нових перемог.

11:28 14.12.2020

День пам'яті жертв Голодомору

На початку 20 століття Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним з них виявився голод 32-33 років, що був організований радянською владою під час сталінських репресій. Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців померли під час жахливих подій 1932-1933 років. День пам'яті жертв Голодомору проводиться щорічно в четверту суботу листопада, що цього року припадає на 28 число. Вперше вшановувати пам'ять загиблих почали в 1998 році з указом Леоніда Кучми. Сучасну назву і дату дня визначив указ Віктора Ющенка в травні 2007 року.  Щороку проводяться різні заходи для вшанування загиблих українців. Найбільш поширеною є акція "Запали свічку" - на підвіконня ставлять запалену свічку на згадку про жертв голоду. Долучитися до цієї акції може кожен українець. Окрім того, свічки традиційно запалюють на центральних площах міст та біля міських пам'ятників жертв Голодомору. В церквах цього дня проводяться поминальні богослужіння, де померлих вшановують молитвами. О 16 годині оголошується всеукраїнська хвилина мовчання. Основні жалобні заходи проводяться в Київському музеї "Меморіалі пам'яті жертв голодоморів в Україні". У церемоніальних заходах беруть участь перші особи держави, урядовці, громадські діячі.

18:01 28.11.2020

ЗНО-2021

Розклад основної сесії ЗНО виглядає наступним чином:

13:58 30.10.2020

ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

Святкувати День захисника України на офіційному рівні почали з 2014 року відповідно до указу тодішнього президента Петра Порошенка. Свято запровадили на тлі збройної агресії Росії на Донбасі та анексії нею Криму.

12:16 14.10.2020

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора